The Bucket List

the-bucket-list01 (1)

 

bucket: emmer  To kick the bucket (uitdrukking) doodgaan (als in)de pijp uit gaan, het loodje leggen.

Zo’n 8 jaar geleden zag ik de film The Bucket List met Jack Nicholson en Morgan Freeman. Twee terminale kankerpatiënten vervullen samen hun bijzondere wensen.

Later zag ik de film nog een keer, telkens raakte deze film een gevoelige snaar. Toen ik de eerste keer kanker had, heb ik nagedacht of er dingen waren die ik nog persé wilde doen. Ik besefte dat je niets uit moest stellen, zodat je nooit :”Had ik maar……” hoefde te zeggen. Want misschien was er wel helemaal geen later. Nu kwam het fenomeen bucket list weer op mijn pad. Jette Vonk riep op tot het maken van een bucket list tijdens haar interview naar aanleiding van haar boek; ‘Als je dit leest ben ik er nog’ bij RTL Late Night. Het mooie van een bucket list is, vind ik, dat deze gericht is op de toekomst, op wat wilt of wenst. Ik heb geen lange uitgewerkte lijst, maar ik heb wel een aantal wensen en doelen.

Een van die wensen was om naar Museum de Fundatie in Zwolle te gaan. Ik wilde dit gebouw graag zien. Ans Markus exposeert daar tot 17 april, dat was een extra reden om er heen te gaan. Paula en ik gingen op een zonnige zaterdag op weg naar Zwolle. Het gebouw én de tentoonstelling maakten veel indruk, er hingen diverse werken van Ans Markus, indrukwekkende portretten, prachtige schilderijen van jurken van couturiers, schilderijen gemaakt over de laatste levensperiode van haar moeder, en enkele schilderijen uit de magisch realistische windsel-serie.

Vrouwen met windsels zijn sinds 1980 een belangrijk motief bij Ans Markus. De windsels en blinddoeken creëren een afstand met de buitenwereld. Ze beperken de vrouwen maar bieden tegelijkertijd bescherming. Het ‘zien’ komt van binnenuit. Door de jaren heen ontdoen de vrouwen in Markus’ oeuvre zich weer gedeeltelijk van hun windsels, ze ont-wikkelen zich op weg naar innerlijke vrijheid. “Ik schilder vrouwen die vrij willen zijn” aldus Ans Markus.

Op de terugweg spraken we over de tentoonstelling, over de schilderijen en de thema’s. De windsels, over het ‘zien’ van binnenuit. We filosofeerden verder over zwakte-kracht, leven-dood, binnen-buiten. Het leven, een oneindige beweging, zonder begin of einde, als het ware een lemniscaat. Herkenbare levensthema’s, op zoek naar evenwicht. Zoals een koorddanser op een touw, overhellend van de ene kant naar de andere kant, niet naar beneden kijkend, de blik vooruit!  Als je het koorddansen goed beheerst dan geeft dat ongetwijfeld een gevoel van vrijheid. Je bent dan, zo stel ik me dat voor, vrij, de angst om te vallen voorbij.

Misschien helpt mijn bucket list me bij het vinden van het evenwicht en het gevoel van vrijheid. Evenwicht tussen  doen en laten, licht en donker, vreugde en verdriet, leven en dood. Het is de dualiteit die me blijft boeien, want het een is er niet zonder het ander.

Dus blik vooruit, zoals een koorddanser, in evenwicht, vrij, de angst voorbij!

 

Een gedachte over “The Bucket List

  1. Ja, wat een geweldige film is dat!!! Een bucketlist heb ik niet en wil ik niet, ik neem het leven zoals het komt. De plannen die wij maakten werden al zo vaak gedwarsboomd door mijn ziek zijn. Daarom zien we wel hoe het loopt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s